.

niedziela, 2 listopada 2014

Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry


Meatballs baked with dried plums in curry sauce


Składniki na pulpety:
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1 jajko
1 łyżka  kwaśnej śmietany 18%
sól
pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka maggi w płynie
1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach
śliwki suszone
olej do smażenia

Sos curry:
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 cm starty świeży imbir
2 łyżeczki curry
tandori masala
garam masala
sól
100 ml bulion z drobiu
100 ml śmietana 36%
400 ml mleko kokosowe


Sposób wykonania :
Pulpety obsmażane.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć suszoną śliwkę. Dobrze zlepić, smażyć na oleju z każdej strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc w niej pulpety.

Sos curry.

Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek , cebule, dodać starty imbir. Dodać  curry, pozostałe przyprawy, podlać bulionem, dodać śmietanę i mleko kokosowe. Całość wymieszać blenderem. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Obsmażone pulpety, włożyć do sosu, podgrzać.