.

niedziela, 22 stycznia 2012

Orzechowe crumble z ziemniakami i kalafiorem.


Dwa w jednym, dwa warzywa, nasz poczciwy ziemniak (który zbyt często jest podstawą obiadu) i kalafior. Warzywa są zapiekane pod kruszonką orzechową. Ziemniaki nie są wysuszone, doskonale smakują z miękkim, ale nie rozgotowanym kalafiorem. Myślę, że taka forma podania ziemniaka i kalafiora zasmakuje dzieciom, bo dorosłym z pewnością. Kalafior możemy zastąpić brokułami, widok będzie ciekawszy i smak inny, co nie znaczy ,że lepszy.

1kg ziemniaków
1 średni kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki mąki razowej
10 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub ziemnych
10dag sera, może być parmezan
2 cebule
2 łyżki oliwy
5 łyżek białego wina
200ml śmietany
świeże zioła np. bazylia, tymianek.

Obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę, kalafior podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku najwyżej 10min,tak aby nie rozgotować warzyw. Odcedzić.
Masło, orzechy, mąkę i ser wymieszać, zrobić kruszonkę.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dolać wino, dusić ,odparować i zalać śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Gotować 3 min.
Warzywa wymieszać z sosem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać ziołami.
Całą powierzchnię pokryć kruszonką .Jeżeli potrawa jest jeszcze ciepła to zapiekać, tak, aby kruszonka się przyrumieniła czyli 10-15min.Jeżeli danie przygotowaliśmy wcześniej ,to proszę je przykryć i zapiekać 20-25min,potem odkryć i zapiekać do zrumienienia kruszonki.

Zachętę do przygotowania tego dania znalazłem na blogu: www.addiopomidory.blogspot.com