.

piątek, 7 listopada 2014

Kokosowe różyczki


Coconut cakes


Składniki.
Ciasto.
2 żółtka
8 g drożdży
25 dag tłuszczu
2 łyżki cukru
180 ml mleka
40 dag mąki
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Nadzienie.
2 białka
12 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
10 dag wiórków kokosowych

Wykonanie.
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku
Żółtka utrzeć z tłuszczem, dobry jest smalec. Dodać szczyptę soli, drożdże z mlekiem i tyle mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować.
Rozwałkowane w prostokąt ciasto posmarować nadzieniem.

Nadzienie.
Białka ubić z cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki i wymieszać.
Od krótszego boku kroić paski o szerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki.
Ułożyć na natłuszczonej  blasze posypanej mąką. Zewnętrzną warstwę trochę odchylić tworząc niby kwiatek.
Piec w temp.180 stop.25-30 minut. Ciasteczka są kruche.