.

czwartek, 11 października 2012

Figi w sosie karmelowym.


Składniki:

2 świeże figi
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 kawałeczek kory cynamonu
1 plasterek świeżego imbiru
1 goździk
2 łyżki wody
garść malin
2 gałki lodów







Wykonanie:





Figi opłukać i naciąć na krzyż.
Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.
Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami.
Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje.
Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym.

Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem!








11 komentarzy:

  1. a ja ostatnio zrobiłam kompot miętowo figowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe połączenie.Chyba kiedyś muszę spróbować.

      Usuń
  2. nigdy nie jadłam fig ale brzmi pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na widok tak smacznego deseru mam ochotę oblizac monitor!
    super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam figi. Zarówno w wersji wytrawnej np. z kozim serem, jak i na słodko.
    Deser ten zapowiada się fantastycznie, a do tego ładnie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi miło, że poświęciłeś mojemu blogowi swój czas. Pochlebia mi Twoje zainteresowanie:) Zdjęcie Twojego deseru z figą mnie powaliło! Pomysł, prezentacja i na pewno również smak. Wszystko cudowne.

    OdpowiedzUsuń