.

czwartek, 30 maja 2013

Chutney cebulowo rabarbarowy.




Sos ten polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej.

200g cebuli czosnkowej
200g rabarbaru
1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego
50g rodzynek
2 łyżki miodu
200ml wina białego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kolendry
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego

Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć i osączyć.
Wszystkie składniki wsypać do rondla i dusić , aż sos zgęstnieje.
Ostrość i słodkość sosu dopasować wg własnego smaku .
Możemy gorący chutney nałożyć do wyparzonych słoiczków i przechować .