.

piątek, 23 marca 2012

Lemon curd na wielkanocny stół.


Wiosna już jest, a Wielkanoc niedługo. Na wielkanocnym stole wcale nie musi być dużo i bogato. Ale warto zrobić wszystko ,by świąteczne smakołyki różniły się od tego, co jemy na co dzień. Możemy przygotować lemon curd, angielski krem cytrynowy, najbardziej cytrynowy z wszystkich cytrynowych. Jest to krem bardzo wiosenny, słoneczny, aromatyczny i lekki. W mojej rodzinie ciasteczka  i mazurek z lemon curd na wielkanocnym stole to wieloletnia tradycja. Krem ma wielorakie zastosowanie. Jak zrobicie to pomysły posypią się same.

Lemon curd.
3 jajka
3 cytryny
80g masła
180-200gcukru
1 łyżka startej skórki cytrynowej

W rondelku z grubym dnem rozbełtać jajka.
Wsypać cukier i wlać sok cytrynowy. Mieszać energicznie podgrzewając na średnim ogniu. Czynność tę możemy wykonać w łaźni wodnej.
Mieszać tak długo, na ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
Dodać masło i startą skórkę cytrynową. Krem musi osiągnąć konsystencję gęstej śmietany.
Krem możemy wykorzystać ciepły i zimny. W lodówce można go przechowywać parę dni.

Teraz możemy przekładać ciasto, smarować naleśniki, mazurki itp. Naprawdę jest łatwy, szybki i przepyszny i bardzo świąteczny. Jego piękny żółty kolor podkreśli nastrój Świąt Wielkanocnych.

.