.

środa, 6 sierpnia 2014

Biało - czarne z owocami.


Cake white - black fruit.


Kruche ,tarte z owocami.

Składniki.
2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szkl. cukru
125g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka śmietany 18%
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
30 dag truskawek
1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek
3 białka 
3/4 szkl. cukru

Wykonanie.
Zagnieść mąkę z proszkiem, jajkami, masłem  i cukrami.
Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao i śmietanę i zagnieść.
Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30minut.
Jedną część wyłożyć na blaszkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Następnie zetrzeć na tarce ciasto ciemne.
Białka ubić z cukrem .Truskawki wymieszać z kisielem i dodać do piany.
Owocową pianę wyłożyć na ciasto .
Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta.
Piec w temp.180-170 stop. około 40 minut.

Przed podaniem posypać listkami mięty.