.

piątek, 25 maja 2012

Ryba w trzech smakach z sosem cytrynowo – szafranowym.


Składniki:
3 kawałki ryby słodkowodnej o białym mięsie,
150 ml. Likieru Blue Curacao,
3 łyżeczki czerwonej ikry śledzia i gromadnika,
300 ml bulionu warzywnego

Sos cytrynowo – szafranowy:
100 ml. Bulion z drobiu
szczypta pręcików szafranu
½  sok z cytryny
100 ml. Śmietanka 36%
2 żółtka
Biały pieprz

 Wykonanie:


Pierwszy  kawałek ryby gotujemy w niebieskim likierze Blue Curacao, dwa pozostałe w bulionie warzywnym. Na drugi kawałek nakładamy czerwoną ikrę ze śledzia i gromadnika. Trzeci pozostawiamy biały. Rybę układamy na wzór flagi Rosji. Podajemy z sosem cytrynowo – szafranowym.
Taki układ ryby gwarantuje nam  ekscytujące wrażenia smakowe. Przechodzimy od smaku delikatnego,  przez słodkawy ( niebieski  ) do słonego ( czerwony ) . Sos cytrynowo szafranowy doskonale przeprowadza nas  przez smakowe granice.

Sos: - do bulionu dodać szafran, chwilę pogotować i dodać śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Zredukować, dodać  biały pieprz i ew. odrobinę soli do smaku.( bulion jest już słony). Zagęścić żółtkami i już nie gotować.