.

środa, 19 listopada 2014

Marchewkowa przekąska


Carrot snack


Składniki.
10 dag marchwi
2 jajka
50 ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
15 dag maki pszennej
2 łyżeczki proszku
1 łyżka orzeszków ziemnych wiórki
1 łyżka parmezanu startego
1 łyżka natki pietruszki
pieprz

Nadzienie.
20 dag twarogu
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu
pieprz biały
Przybranie.
1 marchew ugotowana
kiełki rzodkiewki

Wykonanie.
Obraną marchewkę drobno zetrzeć.
Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując.
Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem.
Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.
Ostudzić ciasto.
Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.
Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.


Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy.