.

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Mus z szynki i pomidorów w piance majonezowej.

Składniki:


25 dag szynki
4 średnie pomidory
250 ml śmietany 36%
250 ml białego wytrawnego wina
250 ml bulionu warzywnego
6 łyżeczek żelatyny +3 łyżeczki
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Przygotować miseczki o dwóch różnych wielkościach. Tak, żeby mniejsza swobodnie zmieściła się w większej.

Do mieszaniny wina i bulionu dodać żelatynę (6 łyżeczek) i rozpuścić ją .Roztwór można lekko podgrzać. Ostudzić.
Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko spienić .
Do oziębionych większych  miseczek wlać piankę na dno, na wysokość 1 cm., schłodzić.

Z pomidorów zdjąć skórkę .Połowę zmiksować z szynką, a resztę pokroić w małą kostkę.
Dodać 3łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100ml ciepłego soku pomidorowego.
Następnie dodać kostki pomidorów i ubitą śmietanę. Wymieszać i mus nałożyć do mniejszych miseczek. Wstawić do lodówki  do stężenia.

Na schłodzoną piankę majonezową, wyłożyć mus z szynki i pomidorów.
Wolną, przestrzeń przy ściankach miseczki, zalać pozostałą pianką majonezową i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Lubie takie zabawy.
    Jesteś niesamowity!
    BARbara

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba to danko, efektowne i pewnie bardzo smaczne. Mam tylko pytanie czy spienianie majonezu odbywa się za pomocą zwykłego miksera, czy trzeba mieć jakieś specjalne ustrojstwo?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak słodki deser, jakaś panna cotta czy cóś, a tu taka pyszność! (nie lubię słodyczy, więc taki "deser" mnie urzekł)

    OdpowiedzUsuń