.

piątek, 14 listopada 2014

Jogurtowa babeczka z kiwi w pikantnym syropie


Cupcake yoghurt with kiwi in a spicy syrup


Składniki.
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
4 mandarynki
10 dag cukru
50 ml soku pomarańczowego
1 łyżka słodko-pikantnego sosu chilli

Wykonanie.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić.
Obrane kiwi przekroić na pół. Włożyć do opłukanych miseczek, foremek itp.
Jogurt zmiksować z cukrami i żelatyną.
Masę przelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić do stężenia.
Mandarynki sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.
Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie  z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli.
Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami.