.

czwartek, 2 stycznia 2014

Karkówka z i na kapuście.


Roladki z kapustą kiszoną.

Składniki:
36 dag karkówka b/kości
30 dag kapusta kiszona
2 cebule
1 jabłko
sól, pieprz
majeranek
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 szklanka bulionu z drobiu
masło i olej do smażenia
2 łyżki mąki

Wykonanie:

Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić.
Karkówkę  pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni.
Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki  i piec 40 minut w temp. 180 oC.
Na wierzchu, dookoła można położyć małe ziemniaki posypane przyprawami i skropione oliwą.