.

czwartek, 17 kwietnia 2014

Przekładaniec z krewetkami.


Salad with shrimps.


Składniki.
6 szt krewetek
6 dag ryż basmati  i dziki
0,5 szt. awokado
0,5 szt. grapefruit
liście szpinaku
1 łyżeczka sok z cytryny
przyprawa do potraw  Kucharek
pieprz
1 łyżeczka sos sojowy
chilli
2 łyżeczki oliwa  z oliwek
2 łyżeczki ocet balsamiczny

Wykonanie.
Sos sojowy, chilli, przyprawę do potraw Kucharek, pieprz i oliwę z oliwek wymieszać i zamarynować krewetki, około 30 minut.
Listki szpinaku umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzu, skropić octem balsamicznym. Ryż ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw Kucharek. Awokado obrać ze skórki ,pokroić w kostkę, skropić cytryną. Grapefruit wyfiletować i również pokroić w kostkę.
Na  rozłożone liście szpinaku, położyć metalowe kółko ( ausztycher) i kolejno nałożyć - ryż, awokado i cząstki grapefruita. Udekorować przesmażonymi krótko  na 1 łyżeczce oliwy z oliwek krewetkami. Całość skropić octem balsamicznym.