.

czwartek, 19 grudnia 2013

Rozmarynowy łosoś z cieciorką.

Łosoś z rozmarynem.


Składniki:

250g łososia świeżego
2 gałązki rozmarynu świeżego
2 pomidory średnie
1 małe chilli czerwone
1 czerwona cebula mała
2 ząbki czosnku
30 ml wina białego
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oregano 
1 łyżka natki pietruszki
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane chilli, cebulę i zmiażdżony czosnek, mieszać, aż wszystko zmięknie .Dodać pomidory ,wlać wino i wszystko gotować ,aż sos będzie rozgotowany i gęsty. Następnie dodać opłukaną ciecierzycę, posiekane oregano, pietruszkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Łososia pokroić na małe prostokąty ,nabić na gałązki rozmarynu i upiec na lekko naoliwionej patelni grillowej.
Podawać z ciecierzycą i ósemkami cytryny..