.

niedziela, 3 marca 2013

Torcik orzechowo pomarańczowy.





Składniki:

3 średnie pomarańcze 
6 jajek
250g cukru
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonych

Pomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować.
Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy  lekko natłuszczonej.
Piec w temp.180stop.z termoobiegiem 45min.
Przygotować gnache, polewę czekoladową .
100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady.
Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache.

Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca .