![]() |
Koper włoski czyli fenkuł |


Sałatka z kopru włoskiego.
1 fenkuł
1 pomarańcza
listki rucoli
2 łyżki oliwy truflowej lub balsamico z miodem
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika lub pinii
sól, pieprz wg smaku
Bulwę pokroić pionowo na cienkie plastry.
Uwaga! Jeżeli będziemy kroić bulwę poziomo otrzymamy paski. Paski w sałatce są bardziej praktyczne, nie trzeba tyle kroić!
Pomarańczę dokładnie obrać ze skórki i albedo i pokroić na plastry.
Na talerzu położyć rucolę, plastry kopru i pomarańczy.
Polać oliwą truflową lub balsamico z miodem(ja lubię tę wersję) i posypać ziarnami.
Polecam sałatki z kopru włoskiego na surowo, są rewelacyjne z tą charakterystyczną anyżową nutą. Bardziej wytrawna będzie z grapefruitem.
Fenkuł zapiekany pod beszamelem.
1 fenkuł
1 papryka
1 szklanka sosu beszamel
100g sera feta
2 łyżki ziaren pinii, słonecznika, dyni
Fenkuł trochę podgotować i ostudzić. Jeżeli środek jest twardy należy go wykroić. Pokroić w plastry.
Paprykę pokroić i lekko przesmażyć na oliwie.
Zrobić beszamel.
W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć cząstki kopru i papryki. Posolić i oprószyć pieprzem.
Zalać beszamelem i posypać pokruszonym serem feta oraz ziarnami.
Zapiekać, aż potrawa się przyrumieni.
Zapewniam, tak przygotowany fenkuł jest delikatny, lekki o intrygującym smaku, pycha. Dla" małojadków" stanowi samodzielne dosyć pożywne danie. a dla pozostałych smakoszy wyśmienity dodatek .