.

sobota, 29 października 2011

Koper włoski--fenkuł.

Koper włoski czyli fenkuł

Koper włoski czyli fenkuł, pochodzi z Azji Mniejszej i basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie do dzisiaj w stanie dzikim. Roślina była już znana starożytnym Egipcjanom, Rzymianom i Grekom. Również Azjaci cenili jej właściwości lecznicze i przyprawowe. Dobrze wpływa na trawienie oraz pobudza pracę żołądka i jelit. Celom leczniczym służy gorzka odmiana, natomiast w kuchni znalazł zastosowanie łagodny w smaku, o delikatnym anyżowym aromacie koper warzywny. W krajach śródziemnomorskich fenkuł jest bardzo popularnym i lubianym warzywem. Można z nim robić wszystko, jeść na surowo, smażyć, dusić, gotować, zapiekać, grillować i przyrządzać konfitury. Jego dużym walorem jest lekki anyżowy aromat, który trochę zanika podczas obróbki termicznej. Koper doskonale pasuje, w każdej postaci, do ryby, białego mięsa i drobiu. Zakup tych bulw ,obfitych w witaminę C, nie powinien sprawiać kłopotu. W handlu są przez cały rok. Należy tylko zwracać uwagę na świeżość warzywa, wybierać bulwy białe, zdrowe, bez rdzawych plam, z zielonymi, nie zwiędłymi listkami. Chcąc  podnieść chrupkość plastrów kopru, należy je włożyć do wody z lodem na pół godziny i potem osuszyć.

Sałatka z kopru włoskiego.
1 fenkuł
1 pomarańcza
listki rucoli
2 łyżki oliwy truflowej lub balsamico z miodem
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika lub pinii
sól, pieprz wg smaku
Bulwę pokroić pionowo na cienkie plastry.
Uwaga! Jeżeli będziemy kroić bulwę poziomo otrzymamy paski. Paski w sałatce są bardziej praktyczne, nie trzeba tyle kroić!
Pomarańczę dokładnie obrać ze skórki i albedo i pokroić na plastry.
Na talerzu położyć rucolę, plastry kopru i pomarańczy.
Polać oliwą truflową lub balsamico z miodem(ja lubię tę wersję) i posypać ziarnami.

Polecam sałatki z kopru włoskiego na surowo, są rewelacyjne z tą charakterystyczną anyżową nutą. Bardziej wytrawna będzie z grapefruitem.

Fenkuł zapiekany pod beszamelem.
1 fenkuł
1 papryka
1 szklanka sosu beszamel
100g sera feta
2 łyżki ziaren pinii, słonecznika, dyni
Fenkuł trochę podgotować i ostudzić. Jeżeli środek jest twardy należy go wykroić. Pokroić w plastry.
Paprykę pokroić i lekko przesmażyć na oliwie.
Zrobić beszamel.
W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć cząstki kopru i papryki. Posolić i oprószyć pieprzem.
Zalać beszamelem i posypać pokruszonym serem feta oraz ziarnami.
Zapiekać, aż potrawa się przyrumieni.

Zapewniam,  tak przygotowany fenkuł jest delikatny, lekki o  intrygującym smaku, pycha. Dla" małojadków" stanowi samodzielne dosyć pożywne danie. a dla pozostałych smakoszy wyśmienity dodatek .