
Buraczki i jabłka smakosza-faszerowane.
2 buraki czerwone
2 jabłka winne
1 łyżka masła
½ szkl. śmietany 18% kwaśnej
1 łyżka chrzanu
sok z ½ cytryny
sól, cukier, pieprz młotkowany
Buraki ugotować, obrać. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,
1 jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.
Drugie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce masła z cukrem, skropić sokiem z cytryny.
Wnętrze buraczka i jabłka skropić cytryną i posypać pieprzem .
Środek buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi jabłkami, a wnętrze jabłka, startym burakiem posypanym pieprzem.
Chrzan wymieszać ze śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch buraczka i jabłka.
Osobno podać sos chrzanowy.
Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają buraki z ciemna skórką i miąższem o głębokiej "buraczkowej" barwie.