.

środa, 15 lutego 2012

Pączusie - jutro tłusty czwartek

Pączusie ekspresowe.


Składniki:


0,5kg mąki
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
125g masła
3 jajka
5 dkg drożdży
konfitura owocowa
kandyzowana skórka pomarańczy
cukier puder na lukier

Masło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.
Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.
Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.
W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury.
Całość nakryć drugą częścią ciasta.
Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką.
Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.
Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową.

Roladki z indyka w sosie jabłkowo marchewkowym.


4 duże płaty z piersi indyka
4 daktyle
4 morele
4 długie plastry boczku wędzonego
4 łyżki masła klarowanego
2 jabłka
2 marchewki
100 ml białego wina wytrawnego
350 ml bulionu
sól, pieprz
1łyżka mąki ziemniaczanej

Mięso rozbić, oprószyć pieprzem i solą. Na każdy płat położyć daktyle i morele,
Zwinąć roladkę, owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i opiec na maśle. Podlać winem i zredukować.
Wrzucić kawałki jabłek i plasterki marchewki, zalać bulionem i dusić 15min Doprawić do smaku solą i pieprzem..Dobrze jak jabłka się trochę rozgotują, a marchewka nie. Zagęścić mąką ziemniaczaną
Ta warzywno owocowa potrawa dobrze koresponduje z ryżem.