.

piątek, 24 stycznia 2014

Fricassee z piersi kurczaka.


Chicken fricassee.

O ostatecznym smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce.

Składniki.

750 g piersi z kurczaka
1/2 cytryny
1 łyżeczka estragonu
2 ząbki czosnku
1 goździk
kawałek cynamonu
250ml bulionu z kurczaka
250ml śmietanki kremowej
100ml wina białego, słodkiego
100g masła
2 łyżeczki kaparów
2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki soli i pieprzu


Wykonanie.

Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem i estragonem. Wsypać sól i pieprz. Taką pastą natrzeć mięso, zawinąć w "rękaw" i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h.
Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple.
W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając.
Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny.
Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary.
Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min.
Resztę sosu podać w sosjerce.
Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone  na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa.