.

środa, 28 marca 2012

Wielkanocny akcent--jajko galaretka--pisanka.

 


Do świąt już niedaleko trzeba więc zacząć przygotowania. Zamiast wyrzucać skorupki jajek spróbujmy je wykorzystać.
Moja tegoroczna propozycja to jajka galaretki. Galaretki mogą być wytrawne lub słodkie.

Na spodzie jajka zrobić delikatnie otwór mniej więcej1,5x1,5cm. Otwór robimy małym nożykiem np. jarzyniakiem. Możemy sobie pomóc małymi ostrymi nożyczkami czy też małą pincetą.
 
Wylać białko z żółtkiem i wykorzystać do innych celów np. jajecznicy, omleta czy też panierowania kotletów schabowych.

Skorupkę wypłukać i osuszyć.

Przygotować "wsad": zielony groszek, marchewkę, małe kosteczki szynki gotowanej, lub inny zestaw: ugotowany dorsz, kukurydza ,ananas.

Możemy również dekoracyjnie ozdobić nasze jajeczko np. listkiem pietruszki.
 W tym celu 1 łyżeczkę przygotowanej galaretki wlewamy do „wydmuszki”, obracamy skorupką i rozprowadzamy równomiernie po ściance, przyklejamy listek pietruszki i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Następnie umieścić  pozostałe składniki  w skorupce i zalać bulionem warzywnym z żelatyną.

Nie muszę już pisać, że uroda naszej  "pisanki" zależy od talentu artysty.

Pisankę na słodko, wypełniamy owocami i zalewamy galaretką owocową.

Po całkowitym stężeniu, naszą galaretkę obieramy, tak jak ugotowane jajko na twardo.
              Miłej zabawy!

UWAGA: Jajka przed przygotowaniem wydmuszek, należy sparzyć wrzącą wodą.