.

poniedziałek, 3 września 2012

Hinduskie eskalopki z raitą.


Raita to  rodzaj dipu, taki rodzaj sałatki hinduskiej. Doskonała na upalne dni, świetnie komponuje się z każdym pikantnym daniem.

2 eskalopki z indyka
150ml jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
sól, pieprz

Raita.

250 ml jogurtu bałkańskiego
1 średni ogórek
1 pomidor
listki mięty
sól, pieprz

Eskalopki zanurzyć w mieszaninie jogurtu z kurkumą,solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 15min.
Eskalopki osączyć z marynaty, posmarować lekko oliwą i smażyć  na patelni grillowej.
Upieczone podawać z raitą.

Przygotować  raitę
.
Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę
Pomidor  obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
Jogurt wymieszać z kurkumą( curry),solą, pieprzem i miętą.
Warzywa połączyć z jogurtem, wymieszać i smacznego.