.

czwartek, 23 stycznia 2014

Hinduski szaszłyk.


30 dag pierś z kurczaka
 
Składniki marynaty:
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka tandoori  masala
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 cm świeży  imbir
1 mała czuszka
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki soli
50 ml oliwy z oliwek
150 ml jogurt naturalny

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Każdy pasek lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć).
 Gorczycę wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir  i krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem.
1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego  w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty)  i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny.
Następnie nabić na  dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.
 Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać  jako sos.
Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron.