.

wtorek, 6 maja 2014

Zupa sabaudzka.


Soup in cabbage leaves.


Składniki.
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
12 cm por
70g szynka wędzona
1/2 szkl.groszku zielonego
100g sera ementaler
1/2 szkl.orzechów włoskich
1/2 szkl.śmietany 18%
2 łyżki szczypiorku
4 szkl.rosołu
100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej

Wykonanie.
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę,
również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy.
Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera.
Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę. Miękką kapustę zjadamy razem z zupą. Zupa jest gęsta i syta.