.

czwartek, 24 lutego 2011

Hummus.


Hummus (arab.ciecierzyca) pochodzi z Libanu. Wg legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych w XII w.n.e. Hummus w wersji arabskiej to przekąska spożywana z chlebem pita i różnymi warzywami pokrojonymi w słupki, ale jadłem też z mięsem. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza paście Tahini (tahina) czyli masłu sezamowemu. Gotową pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością albo przygotować w domu. Nie jest to skomplikowane.

Hummus
1 puszka cieciorki (groch włoski ,biały,ciecierzyca to,to samo)
3czubate łyżki tahini
3ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1/2łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól,oliwka.

Cieciorkę odcedzić.  Czosnek drobno posiekać.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Podawać oblany obficie z wierzchu oliwą.
Podajemy bruschettę, pitę  krakersy i przeróżne warzywa, którymi nabieramy pastę.

Pasta tahini-pasta sezamowa

5 czubatych łyżek sezamu uprażyć na suchej patelni aż poczujemy aromat(nie spal)
Wsypać do malaksera i do zimnego sezamu wlewać stopniowo
2 łyżki oliwy zmieszane z 2 łyżkami oleju sezamowego i zmiksować na jednolitą masę.

Tahini możemy przechowywać w lodówce kilkanaście dni. Możemy wzbogacić smak sosów, zup ,a cienko posmarowane grzanki są rewelacyjne.