.

sobota, 18 października 2014

Wołowina z woka z papryką na ostro


Beef with pepper spicy


Składniki.
50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy
1 strąk papryki
1 cebula
1/2 cukinii
2 łyżki oleju
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki wódki czystej lub sherry
1/2 łyżeczki imbiru świeżego
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie.
Mięso pokroić w cienkie słupki, paseczki, skropić 3 łyżkami sosu sojowego, wymieszać i odstawić.
Obraną cebulę pokroić w piórka, paprykę w kwadraty, a cukinię w półplasterki..
Nagrzać woka, na gorący wlać 1 łyżkę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć najpierw cebulę, potem cukinię i na końcu paprykę. Warzywa zdjąć z patelni i wlać pozostały olej.
Włożyć mięso i smażyć je mieszając, aż się zetnie, nie rumienić.
Dodać usmażone warzywa, pozostały sos sojowy wymieszany z alkoholem, starty imbir i ostrą paprykę.
Mięso z warzywami smażyć na dużym ogniu jeszcze chwilę i podawać z makaronem chińskim.