.

sobota, 19 lutego 2011

Ogórki słodko-kwaśne.




Ogórki słodko-kwaśne to pikantny dodatek do wędzonego łososia, uzupełnienie pieczeni na zimno, fondue z mięsa .Idealne do kanapek z wędlinami jak i z serem.

1 zielony ogórek 
1/4szklanki octu winnego, doskonały jest biały balsamico
2 łyżeczki cukru(lub więcej wg smaku własnego)
½ torebki przypraw do ogórków, ale jeżeli użyjemy octu balsamico to niekoniecznie
kawałek laski cynamonu 
pół gwiazdki anyżu
sól szczypta

Skórkę ogórka naciąć wzdłuż w odstępach 1cm. Do robienia nacięć, służy specjalny nożyk, jeżeli takiego nie posiadamy, to nacinamy ostrym nożem.
Pokroić w plasterki, ułożyć w szerokim, płaskim garnku, zalać octem, dodać wszystkie przyprawy i dusić na wolnym ogniu 5 min. Ostudzić.
Najlepsze są pozostawione w zalewie do następnego dnia.

Ogórki można przechowywać w lodówce, w słoiku przez kilka dni.