.

piątek, 13 maja 2011

Pieczarkowe finger food.

Pieczarkowy finger food

Pieczarki z masłem ziołowo-migdałowym

8 pieczarek
1 cebula
2 łyżki obranych ,posiekanych migdałów
po 1 łyżce dostępnych ziół-pietruszka, tymianek, oregano, szczypiorek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
3 łyżki masła
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz




Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę z posiekanymi nóżkami pieczarek.
Zmiksować krótko (20-30sek) zioła, masło, ser, sól ,pieprz, sok z cytryny.
Kapelusze posolić, nałożyć farsz z cebuli i nóżek, a następnie  masło ziołowo-migdałowe.
Piec około10-15min w nagrzanym piekarniku w temp.180stop
Pieczarki serwować na wafelkach serowo-orzechowych.

Finger food jest to jedzenie małych zakąsek ręką, bez użycia sztućców.

Konfitura z czerwonej cebuli w roli głównej.




3 średnie czerwone cebule
4 łyżki octu balsamico di Modena -  czerwonego
2 łyżki miodu
8 daktyli lub garść rodzynek
tymianek świeży lub oregano, rozmaryn, majeranek
oliwa, sól, pieprz

 




 
Piórka cebuli zeszklić na oliwie.
Wlać ocet i 2 łyżki miodu,  dusić mieszając.
Dodać pokrojone daktyle, zioła i przyprawy.
Smażyć aż konfitura będzie gęsta, szklista.
Można dodać wg upodobania czosnek, żurawinę, gruszki marynowane itp.
Konfitura z czerwonej cebuli świetnie harmonizuje z pasztetem, pieczoną kaczką czy kurczakiem.