.

wtorek, 19 października 2010

Pieczeń rzymska z jajkiem.


Pieczeń rzymska jest daniem kuchni niemieckiej. Zastanawiam się nad nazwami niektórych potraw. Pieczeń rzymska, a żaden Włoch o niej nie słyszał, dorsz po grecku, nie jest znany żadnemu Grekowi. Można by wymienić jeszcze kilka potraw.
Wracając do naszej pieczeni rzymskiej, albo klopsa z jajkiem, jak kto woli.
Składniki:
1,20 kg mięso wieprzowe najlepiej z łopatki
0,40 kg mięso wołowe
3 żółtka
Ubite białka z 3 jajek
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 małe bułki namoczone  w mleku
2 – 3 drobno pokrojone i przesmażone cebule
Sól, pieprz, tymianek, cząber
Bułka tarta
Olej
4 – 5 ugotowane na twardo jajka.



Mięso zmielić. Bułki odcisnąć i również zmielić. Dodać bułki, cebulę przesmażoną, żółtka, śmietanę i przyprawić. Wszystko dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Na koniec wmieszać ubite białka.
Formę ( keksówkę) wyłożyć folią aluminiową ( błyszczącą stroną w stronę mięsa).
Folię posmarować olejem i posypać bułką tartą. Wyłożyć połowę mięsa i pośrodku ułożyć ugotowane jajka i pozostałe mięso. Posypać bułką tartą. Przykryć folią,  w której zrobić kilka dziur widelcem. Piec w piekarniku około 40 – 50  minut w temperaturze 200 oC. Pod koniec pieczenia z wierzchu zdjąć folię.
Pieczeń  można podać np. z sosem pieczarkowym.