.

czwartek, 11 września 2014

Bakłażan z kabanosem i figą


Eggplant with kabanos and figs


Składniki.
1 bakłażan
1 zielony pomidor
0,5 papryka czerwona
2 kabanosy wieprzowe
1 łyżeczka ketchup
1 cebula
2 łyżki majonez
1 świeża figa
10 dag mozzarella
sól
pieprz czarny
chilli
oliwa z oliwek
aceto balsamico di Modena

Wykonanie.
Bakłażana pokroić na plastry, posolić, odstawić na 30 minut.
Zielony pomidor, paprykę, cebulę i kabanosy, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do malaksera i zmiksować. Do otrzymanej pasty dodać majonez, ketchup  i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać.
Z plastrów  bakłażana zmyć sól. osuszyć papierem kuchennym i posmarować każdy plaster marynatą oliwy z oliwek i aceto balsamico di Modena. Plastry grillować na patelni, posmarować pastą. Na wierzch położyć plaster świeżej figi, posypać tartą mozzarellą i zapiec pod grillem 8 - 10 minut.