.

czwartek, 8 grudnia 2011

Pierniki.



Nie tylko wino i ser lubią leżakować, również piernik im starszy, tym lepszy. Słynne toruńskie pierniki, zwane królewskimi dojrzewały nawet 20 lat. Mistrzowie z Torunia z chwilą przyjścia na świat córki zarabiali ciasto, a wkładali je do pieca wówczas, kiedy panna wychodziła za mąż. Dzisiaj piecze się pierniki szybciej, całe szczęście ,bo nie wszystkie panny chcą wychodzić za mąż.
Podaję przepis na szybkie, nie twardniejące, pachnące korzennymi przyprawami pierniczki, u mnie ozdobione ostrokrzewem-krzakiem bożonarodzeniowym.

Ciasto na pierniczki.
2,5 szkl. mąki
15dag tłuszczu
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do pierników
1łyżeczka sody
Łyżeczkę cukru trochę skarmelizować. Dodać łyżkę gorącej wody, miód, resztę cukru, tłuszcz, kakao i przyprawy korzenne, dobrze wymieszać- zdjąć z ognia i ostudzić.
Dosypać mąkę, wbić jajka i dodać sodę wymieszaną z odrobiną wody. Zagnieść ciasto, cienko wywałkować i wyciąć gwiazdki lub inne kształty. Piec w temp.180stop.,około10min-15 min, zależy od grubości ciastek.

Masa dekoracyjna, może być użyta do modelowania małych ozdobników jak i większych. Można obłożyć cały duży piernik jak marcepanem.

Masa cukrowa.
125g Kasi lub innego tłuszczu
50g mąki
25 ml wody
200g cukru pudru
kilka kropli aromatu, który lubimy.
Roztopić tłuszcz, dodać mąkę, wodę i aromat - wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.
Dodać cukier i wyrobić gładką, plastyczną masę. Schłodzić przed modelowaniem. Jeżeli masa jest zbyt lepka, dodać cukru.
Jeżeli chcemy mieć elementy kolorowe, to bierzemy trochę białej masy i dodajemy barwnika spożywczego.
Życzę ciekawej i owocnej pracy.