.

sobota, 22 marca 2014

Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową.


Cake from the pan.


Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący.


Składniki:
 200g ciasta kadayif
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
½ szklanki orzechów włoskich połamanych

Masa budyniowa.
2 budynie waniliowe
¾ l mleka
5 łyżek cukru
Laska wanilii
1 śmietana w proszku-Śnieżka

Wykonanie.
Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry.
Na patelni  roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który  nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku.
Zostawiamy, aby przestygło.
Gotujemy budyń z podanych wyżej składników i  odstawiamy ,aby ostygł. Do zimnego budyniu wsypujemy „Śnieżkę” i miksujemy kilka minut.
Na spód małej tortownicy czy innej foremki wykładamy ciasno połowę usmażonej  kunafy, na nią masę budyniową i na wierzch resztę kunafy. Teraz niestety musimy wstawić do lodówki, aby masa budyniowa odpowiednio stężała.
Nasza praca i oczekiwanie zostanie smacznie nagrodzone.

I tym samym zamykam wariacje z kunafą.