.

wtorek, 19 lipca 2011

Meksykańska kanapka – Quesadilla.


Kanapka z dedykacją -  dla Michała i Stasia z Reading.

Pamiętam smak tej kanapki do dzisiaj. Będąc w Meksyku, jadłem ją kilka razy. Sprzedawana jest dosłownie na każdej ulicy. Quesadilla ( czyt. kesadija), to danie śniadaniowe.  Głównym składnikiem jest kukurydziana tortilla ( czyt.tortija) i ser. Robi się ją bardzo szybko, zakładając, że mamy gotowe placki tortilli. Jeżeli nie mamy tortilli z mąki kukurydzianej, może być  tortilla z mąki pszennej. Osobiście radzę kupić gotowe placki tortilli. Zdostępnej mąki kukurydzianej w Polsce tortille się nie udają, są mało elastyczne i wychodzą twarde. Przygotowane placki tortilli smażymy na patelni z obu stron. Ja wybrałem patelnię grillową, lubię paski, które powstają po usmażeniu. Smażymy na niezbyt rozgrzanej patelni. Chodzi o rozpuszczenie sera i podgrzanie dodatków.  Podajemy pociętą na 4 trójkąty. Co do środka – pełna dowolność.
Na rozłożony placek tortilli położyć plaster szynki. Szynka powinna przykryć całą tortillę, następnie połowę posypać żółtym serem, na ser parę kawałków papryczek jalapeno  ze słoika ( uważać z ilością, jest bardzo pikantna), pokrojoną dymkę, trochę sałaty lodowej, listki kolendry. Tortillę składamy na połowę, smarujemy oliwą z obu stron i smażymy na patelni. Podajemy z sosem guacamole lub czosnkowym. 

To szybkie i smaczne danie zrobiłem z myślą o dwóch świetnych kolegach Michale i Stasiu, stawiających pierwsze kroki w trudnej sztuce kulinarnej w Anglii. Do dzisiaj czuję wspaniały poranny zapach  tostów przygotowanych przez Stasia.


2 komentarze:

  1. He he :) a ten poranny zapach sera to cos pieknego :) Mateusz (Staś) pozdro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kanapka naprawdę smaczna, to fakt że w Mexico city prawie na każdej ulicy można na śniadanie przekąsić taki i inne przysmaki tamtejszej kuchni, tylko należy pamiętać aby jeść łącznie z wszystkimi dodatkami, nawet tym ostrymi, bo można skończyć z niezbyt miłymi problemami żołądkowo jelitowymi. Ale tak kanapka ze sosem czosnkowym palce lizać. Pozdrawiamy. Pieturzaki

    OdpowiedzUsuń