.

niedziela, 8 czerwca 2014

Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango.


Tenderloin and elderflower umbels.



Składniki.
1 polędwiczka wieprzowa
4 baldachy bzu czarnego
sól, pieprz

Ciasto.
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól
olej do smażenia

Sos z mango.
1 mango
100ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie.
Polędwiczkę pokroić w plastry 1-1,5 cm i lekko rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem.
Składniki ciasta zmiksować.
Śmietanę ubić, dodać sok z cytryny, pokrojone mango i zmiksować. Lekko posolić i mocno doprawić pieprzem.
Kwiaty bzu zanurzyć lekko w cieście i usmażyć .Odłożyć na bibułę.
Plastry mięsa maczać w cieście i smażyć po 2 min z każdej strony.

Na półmisku ułożyć polędwiczki, kwiaty bzu i sos z mango. Resztę sosu podać w sosjerce. Dobrym dodatkiem jest ryż.