.

czwartek, 29 maja 2014

Tiramisu rabarbarowe.


Tiramisu with rhubarb.



Składniki.
100 g biszkoptów 
50 ml nalewki wiśniowej
5 łodyg rabarbaru
150 g cukru
2 łyżka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem.
200 g marcepanu
50 ml śmietany kwaśnej
400 g serka homogenizowanego waniliowego
30 ml ajerkoniaku
1 łyżka kakao do posypania wierzchu

Wykonanie.
W płaskiej salaterce ułożyć biszkopty i nasączyć je nalewką wiśniową.
Rabarbar drobno pokroić, zasypać połową cukru, wlać łyżkę wody i gotować 3 minuty, nie rozgotować .
Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować.
Masę rabarbarową wyłożyć na biszkopty.

Krem.
Składniki kremu plus pozostały cukier zmiksować i wyłożyć na rabarbar.
Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 1 h.
Przed podaniem posypać dobrym kakao.

Marcepan doskonale pasuje do kremu i świetnie zastępuje migdałowe Amaretto.