.

piątek, 6 czerwca 2014

Stir-fry z zielonymi strączkami groszku.


Stir-fry with green peas.



Składniki.
30 dag groszek cukrowy
0,5 cukinia
0,5 papryka czerwona
0,5 ogórek świeży
1 cebula
0,5 por część biała
3 ząbki czosnek
5 pomidorki koktajlowe
10 dag makaron chow mein noodles
10 dag sos  boemboe
olej do smażenia
sól

Wykonanie.
Cebulę, czosnek,  por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć na woku. Dodać cukinię i ogórek, na koniec pomidorki przekrojone na połówki. Całość wymieszać z  gotowym  orientalnym  sosem boemboe i  azjatyckim makaronem,( który wcześnie trzeba  zalać  na 4 minuty wrzątkiem i odcedzić). Całość dusić 4 minuty. Wyłożyć na ogrzany półmisek.
Na koniec przesmażyć szybko (około 3 minuty)  groszek cukrowy i rozłożyć na makaronie z warzywami. Solimy jedynie groszek po przesmażeniu.