.

środa, 17 października 2012

Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !


Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza.
Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem.



Składniki:



50 dag brukselki
1 cebula
1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
sól, pieprz ziarnisty, cukier
Ciasto.
4 łyżki mąki
1 jajko 
0,5 szklanki białego wina
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru, sól.
Olej do smażenia.

Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić.


Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto.
Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.
Zapewniam, że tak przygotowana  brukselka jest wyborna.