.

piątek, 29 lipca 2011

Arbuzowa sałatka.

Sałatki są tą częścią sztuki kulinarnej, która stwarza duże możliwości improwizacji. Sposób przyrządzania i podawania sałatek jest kwestią zwyczajową i należy do kultury danego narodu. Na przykład Francuzi traktują ją jako przystawkę, natomiast Włosi zajadają się nią po daniu głównym.
Sałatka to mała rzecz, ale często Paniom zastępuje danie główne.
Moja arbuzowa sałatka, w zależności „od wielkości talerza” może stanowić orzeźwiającą  przystawkę lub lekką  letnią kolację.

Składniki:
Arbuz
Ser gorgonzola
Mix  sałat
Łosoś wędzony
Pomidor
Aceto balsamico di Modena

Na kawałku arbuza ułożyć plastry gorgonzoli, sałatę i łososia. Obok cząstki pomidora i polać balsamico di Modena lub posypać pieprzem.