.

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Szparagi z szynką w ciście francuskim.


Asparagus with ham in puff pastry.



Składniki.
1 rolka ciasto francuskie
0,5 kg białe szparagi
10 dag szynka gotowana
4 jajka
10 dag ser mozzarella
50 ml śmietana 36%
1 łyżka listki lubczyka
sól
cukier
oliwa z oliwek

Wykonanie.
Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć.
Ciasto francuskie wyłożyć do przesmarowanego oliwą z oliwek naczynia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika, piec 10 minut.
Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową.
2  jajka roztrzepać, dodać  śmietanę i starty ser mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać listkami lubczyka i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
Po około 10 minutach na wierzch wbić 2 jajka i trzymać w piecu jeszcze około 10 minut.

Podawać gorące.