.

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Łosoś w sosie porowo-kaparowym


Salmon with leek-caper sauce


Składniki.
4 filety z łososia bez skórki

Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa.
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
2 szalotki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos porowo-kaparowy.
1 por mały
2 łyżki kaparów konserwowych
5 dag masła
100 ml wina białego wytrawnego
sól
pieprz
1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie.
Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty.
Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h.
Sos.
Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.

Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze tu pasują  gotowane na parze  małe ziemniaczki z masełkiem.