
Dzisiaj ulubiony "obiadek" mojej żony.
100g ugotowanego ryżu, nie rozgotowanego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z pomarańczy
pieprz
1 awokado
sok z cytryny
1 pomarańcza
garść sałaty, tu lodowa
2 łyżki ziaren słonecznika, lub dyni lub pinii
listki mięty
Zmieszać jogurt, majonez i sok z pomarańczy, dodać pieprz, sól do smaku.
Ryż wymieszać z połową sosu i kulkę "lodową" ułożyć na talerzu.
Obsypać pokrojoną sałatą lodową, obłożyć kawałkami awokado i cząstkami pomarańczy.
Awokado po obraniu i pokrojeniu należy skropić cytryną, aby nie ciemniało!
Polać resztą sosu i posypać miętą.
Sałatka jest orzeźwiająca, zdrowa i jednocześnie sycąca.