.

wtorek, 11 lutego 2014

Chrupiąca szarlotka w filiżance.



Apple pie in a cup.



Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na  ciepło lub później na zimno.

Kruszonka.
40 dag mąki pszennej
15dag margaryny
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie.
6 jabłek
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
3 łyżki wody
Ze składników na kruszonkę ,zagnieść kruszonkę ,wysypać na natłuszczoną blaszkę .Piec w temp .180stop 15 min. Pod koniec pieczenia można przemieszać na blaszce i piec jeszcze chwilę, jeżeli jest potrzeba.
W trakcie pieczenia ,jabłka obrać, pokroić w małą kosteczkę i dusić z resztą składników około10min.
W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i jabłka.
Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą śmietanę itp.
Polecam ten szybki ,smaczny deser.