.

czwartek, 16 stycznia 2014

Roszponka z jajkiem i skwarkami.


Lamb's lettuce with egg.


Składniki.
150-200g roszponki
2 cebule
100g boczku
2 jajka na twardo
Sos:
1 ząbek czosnku
1 łyżka aceto balsamico di Modena
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki oliwki
sól, pieprz

Wykonanie.
Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem.
Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki.
Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki.
Sos.
Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem  i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać.
Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.

 Słów kilka …od dziadka.


Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci  i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego.

Gruszkowy jeżyk.

Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała.
Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka.
Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę.
Z  ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce.
Z pieprzu –oczka.
Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy  małe ,marynowane cebulki.