.

niedziela, 3 sierpnia 2014

Cordon Bleu z bakłażana.


Cordon Bleu with eggplant.


Składniki.
1 bakłażan
4 plasterki wędzonego białego sera
4 plasterki szynka gotowana
sól
pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
olej do smażenia
0,5 szklanki bułka tarta
1 jajko

Wykonanie.
Bakłażan pokroić na 8 plastrów. Posolić, pozostawić na 30 minut. Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować z obu stron, posypać pieprzem i ziołami, położyć  na papierowy ręcznik, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Na 4 plastry bakłażana położyć po plasterku sera i szynki. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów.
Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.