.

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Dorsz po grecku.



Składniki:
1 kg filet z dorsza
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
2 cebule
1 jabłko
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
½  szklanki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, ziele angielskie, cynamon, musztarda, cukier, sok z cytryny do smaku
Olej do smażenia

Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć  na oleju nie rumieniąc. Skropić wodą , dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier, koncentrat i zmielone przyprawy. Doprawić musztardą i sokiem z cytryny.
Filety z dorsza doprawić, oprószyć mąką i usmażyć. Usmażoną rybę zalać gorącym sosem i pozostawić do następnego dnia. Najlepiej smakuje na zimno.
PS. Bardzo dobry sos można zrobić używając gotowej mrożonej mieszanki warzywnej - włoszczyzna mrożona paski. Oczywiście cebulę, jabłko i pozostałe składniki należy dodać .