.

piątek, 18 kwietnia 2014

Wielkanocne mazurki.


Mazurek z marcepanem.


Składniki.
Spód.
300g mąki
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Wierzch.
150g dżemu morelowego
150g masy marcepanowej
50g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
migdały do dekoracji

Wykonanie.
Składniki ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut.
Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki.
Upiec w temp.180stop,12 minut.
Posmarować dżemem morelowym.
Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta.
Przykryć nim dżem.
Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Płynną czekoladą polać wierzch mazurka.
Udekorować lekko podprażonymi migdałami.

Biały mazurek z bakaliami.


Składniki.
Spód.
250g mąki krupczatki
125g masła
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
Wierzch.
100g dżemu z czarnej porzeczki
3 łyżki żurawiny suszonej
3 łyżki rodzynek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
50g czekolady białej

Wykonanie.
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać.
Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.
Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki.
Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić.
Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę.
Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie.
Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka.

Mazurek z orzechami.


Składniki.
Spód.

250g mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka jogurtu
Wierzch.

100g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
7 śliwek świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
orzechy włoskie
orzechy laskowe
migdały
Wykonanie.

Masło stopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi.
Śliwki rozgotować i przetrzeć przez sitko. Dodać cukier zagotować, dodać połowę stopionej czekolady oraz zmielone orzechy. Dobrze wymieszać i taką domową nutellą  posmarować spód mazurka.
Polać pozostałą czekoladą.
Wierzch mazurka wypełnić orzechami i migdałami.