.

niedziela, 8 września 2013

BIG pierogi z kurkami .




"Big" - pierogi z kurkami

400 g mąki
300 ml ciepłej wody

1 łyżka oliwy
szczypta soli
 
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem .
Teraz kurki.

0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić
1 cebula
1 łyżka oliwy
sól , pieprz

Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku.
Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić .
Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min.
Sos .

250 ml śmietany kremówki
150 g sera pleśniowego np. gorgonzola
Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku .
Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką .