.

wtorek, 28 maja 2013

Curry z bananami w szynce.




Składniki:

100g ryżu długoziarnistego
250ml bulionu warzywnego
1 łyżka curry
50g rodzynek
125ml soku pomarańczowego
1-2 banany
2-4 plastry szynki 
1 łyżka masła
1 łyżka pietruszki

Wykonanie:

Sparzone  i osączone rodzynki zalać sokiem pomarańczowym .

Przepłukany i osączony ryż zalać wrzącym wywarem ,dodać curry. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować około 20 min .Jeżeli  ryż wchłonie wywar ,należy dolać .Mieszamy w trakcie gotowania.

Banany obrać ,przekroić wzdłuż ,owinąć plastrami szynki i obsmażyć na maśle.

Do miękkiego ryżu dodać rodzynki wraz z sokiem ,wymieszać i doprawić wg smaku solą i pieprzem.
Obsmażone banany ułożyć na ryżu i posypać posiekaną pietruszką.

Powyższe curry doskonale koresponduje z sałatką z cykorii.