.

niedziela, 31 sierpnia 2014

Cytrynowa kostka z żurawiną.


Lemon and cranberry cube.


Składniki.
20 dag mąki pszennej
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany kwaśnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
30 dag marmolady cytrynowej
1 szklanka żurawiny suszonej

Wierzch.
3 jajka
5 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki migdałów w płatkach
listki melisy

Wykonanie.
Zagnieść ciasto, i wyłożyć na blaszkę 25 x 30 cm.
Posmarować marmoladą i posypać suszoną żurawiną.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem.
Białka ubić na pianę, dodając sok cytrynowy.
Białka połączyć delikatnie z żółtkami i masę wyłożyć na żurawiny.
Wierzch posypać płatkami migdałów.
Piec w temp.180 stop. 35-40 minut.

Kiedy przestygnie pokroić w kostkę i przybrać listkami melisy.