.

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Muffiny...


Muffiny, to bardzo popularne babeczki.
American muffis - to raczej słodkie wypieki.
Angielskie muffiny - przeważnie wytrawne.
Ogólnie, "te" i "tamte", są łatwe do wykonania i co najważniejsze można z nimi spokojnie eksperymentować. Pieczemy pikantne, słodkie, słone, kwaśne i ostre. Chętnie je serwujemy jako dodatek do herbaty i kawy, jak i wytrawne przystawki.
Podaję przepis podstawowy, który dostosujemy do swoich apetytów i potrzeb.
Muffiny słodkie-do ciasta dodajemy bakalie, owoce, kakao, czekoladę czy ugotowany budyń.
Muffiny wytrawne-do ciasta dodajemy sery pleśniowe, fetę, pomidory suszone, oliwki, zioła, szynkę, sardynki.
Wykorzystajmy swoją wyobraźnię i smak, bo bez tego nie ma dobrej i ciekawej kuchni.

2 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru na słodkie, 1-na wytrawne
szczypta soli-na słodkie, ½ łyżeczki na wytrawne
1 jajko
1 szklanka mleka
½ szklanki oliwy
aromat

Wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek, sól.
Zmiksować mleko, jajko, oliwę, aromat i wlać do mąki. Mieszamy wszystko tak, aby masa była zwilżona, ale  nie była jednolita, im więcej grudek tym lepiej.
Teraz możemy dodać ....czyli, to co chcemy. Nakładamy ciasta do ¾  wysokości foremek. Pieczemy w temp.200stop..około 15-20min.
Bardzo dobre są muffiny z masą budyniową, wtedy nakładamy do foremki ciasta na 1 cm wysokości, następnie łyżkę budyniu i przykrywamy ciastem.
Życzę smacznego eksperymentowania!