.

wtorek, 17 marca 2009

Smalec Sfinksa


Może i niezdrowy, ale przeważnie tak jest ,że to, co niezdrowe. smakuje najbardziej.


Składniki:

70 dkg. tłustego wędzonego (nie parzonego) boczku
60 dkg słoniny
3 cebule
4 ząbki czosnku
10 dkg. suszonych śliwek kalifornijskich
2 jabłka ( kwaskowe)
10 ziaren jałowca
po 1 łyżeczce majeranek i tymianek
50 ml. wódki żubrówki
grubo mielony pieprz
sól

Sposób wykonania :
Boczek i słoninę lekko zamrozić, pokroić w kostkę i zmielić na grubym sicie. Włożyć do rondla o grubym dnie, topić na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zarumienienia. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do lekkiego ze złocenia. Dodać utarte na tarce z grubymi oczkami jabłka, pokrojone w paski śliwki, posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć jeszcze na małym ogniu 10 minut, wlać wódkę i wymieszać. Gdy trochę ostygnie przelać do kamiennego garnka. Od czasu do czasu lekko wymieszać, tak by śliwki nie osiadły na dnie.

Grecka zupa cytrynowa


Oryginalna grecka zupa cytrynowa, na pewno ma bardziej wysublimowany smak, ale jest dużo bardziej pracochłonna. Gotuje się ją na prawdziwej kurze, no i ma trochę mniej kwaśny smak. Nasza zupa jest równie dobra i mam nadzieję będzie wszystkim smakowała.

Składniki na 4 osoby:
1,5 litra wody
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3- 4 kostki rosołu z drobiu
4 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone paski
4 łodygi selera naciowego pokrojonego w cieniutkie paseczki
200 ml .śmietany kwaśnej 18%
4 cytryny
5 żółtek
2 łyżki masła, olej do smażenia, odrobinę sałaty lodowej, ugotowany ryż, świeżo zmielony biały pieprz, odrobinę kurkumy, 2 plasterki cytryny

Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wkładamy pokrojone w paski piersi kurczaka, ziele angielskie, listki laurowe i powoli gotujemy .Dodajemy kostki rosołu z drobiu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło i szklimy pokrojony w cieniutkie paski seler naciowy. Po 15 minutach od zagotowania naszego bulionu dodajemy do niego seler naciowy. Gotujemy jeszcze 5 minut. W czasie gdy nasz bulion się gotuje, ścieramy na tarce o najmniejszych otworach skórkę z cytryn. ( Oczywiście cytryny należy przed tą czynnością sparzyć gorącą wodą, a potem osuszyć).Wyciskamy sok z cytryn. Do miski w której mamy żółtka dodajemy startą skórkę z cytryny i mieszając trzepaczką dodajemy sok, a następnie śmietanę, odrobinę kurkumy ( będzie ładny żółty kolor) i cały czas mieszając 2-3 łyżki gorącego bulionu. Następnie wszystko to wlewamy do garnka z gotującym się bulionem. Mieszamy i w tym momencie kończymy gotowanie. Po dodaniu żółtek i śmietany już nie gotujemy, dodajemy do smaku pieprz. Do miseczek wkładamy gorący ugotowany ryż i zalewamy naszą zupą. Zupę posypujemy odrobiną pokrojonej w paski sałaty lodowej i kładziemy po pół plasterka cytryny .Zapomniałem dodać – w miarę możliwości staramy się z naszej zupy przed podaniem, usunąć listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Staramy się również żeby do zupy nie dostały się pestki z cytryny, ponieważ będzie gorzka. Ja dodaję również szczyptę cukru do smaku.

Tażin - kuchnia marokańska




Dzisiaj rewelacja - Tażin. Pierwszy raz jadłem to danie w Maroku z jagnięciną. Podam wersję trochę zmodyfikowaną z kurczakiem. Niestety potrzebne do tego dania jest specjalne naczynie. Jest ono do kupienia w Polsce. Kiedyś widziałem w Ikei. Jest to danie pracochłonne, ale po przygotowaniu i zdjęciu ” komina”, robi wrażenie tak wygląd jak i smak tego dania .Najważniejsze w tym daniu to kiszona cytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. W tym czasie można pochodzić za naczyniem i przyprawami. W tej chwili przyszedł mi do głowy pomysł, żeby np. .komin zrobić z grubej foli aluminiowej, a dolną część może stanowić jakaś gliniana miska. No ale do rzeczy. Danie to może być również podane jako jarskie, nie dodajemy kurczaka. Zdjęcie które dołączam nie oddaje w pełni bogactwa kolorów tej potrawy.

Składniki :

1 kiszona cytryna
1 duża pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę
1 cebula pokrojona na 4 części
1 mała cukinia w grube talarki
2 papryki ( zielona i czerwona) pokrojona w paski
1 świeży ogórek w paski (najpierw na połowę, a potem każdy na 6 części
1 duża marchew pokrojona tak jak ogórek ( na połowę, następnie wzdłuż i każdą połowę wzdłuż na połowę uff... skomplikowane - ma być z marchewki 8 części. Fachowo nazywa się to „ w sztabki „
2 ziemniaki pokrojone w cząstki ,jak małe to na 4 części
10 ząbków obranego czosnku
garść zielonych oliwek
przyprawa ras-el-hanout, harisa do dostania w sklepach orientalnych, bardzo dobra jest przyprawa arabska firmy Ducross ( ale francuska firma chyba się wycofała z polskiego rynku, a miała najlepsze przyprawy w Polsce.
1/2 szklanki bulionu z drobiu
odrobinę oliwy z oliwek
żadnych innych przypraw nie dodajemy.

Wykonanie:

W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną pierś z kurczaka. Posypujemy przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy plasterki cukini. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i ziemniaki i przyprawa. Na górze układamy czosnek i rozsypujemy oliwki i przyprawa. Podlewamy bulionem. Nakrywamy kominem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 C. na około 1,20 minut. Smacznego.

Zupa z łososia

Extra zupa na specjalne okazje - dla smakoszy okazja jest codziennie.

Składniki :
3 szt. grzyby chińskie
30 dkg. filet z łososia
2 szt. marchewka
2 szt. pietruszka korzeń
1/2 selera korzeń
2 cebule
1 cytryna
garść makaronu chińskiego ryżowego nitki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
bulion rybny, ew. warzywny
oliwa i masło do smażenia
pietruszka natka

Sposób przygotowania:

Najlepszy jest wywar z ugotowanego łososia (kręgosłup, głowa ) ugotowany z warzywami na wolnym ogniu i przecedzony. Ja jednak przy takiej ilości robię to na bulionie. Namoczyć grzyby chińskie. Jak się otworzą, pokroić w cienkie paseczki. Filet z łososia pokroić w kostkę i skropić sokiem z jednej cytryny, odstawić do lodówki. Marchew, pietruszkę, seler pokroić a'la julienne ( na zapałkę),cebulę w talarki. Warzywa przesmażyć krótko na maśle z dodatkiem dobrej oliwy.( wtedy masło się nie pali).Tak samo z cebulą, zeszklić. Do gotującego się wywaru(około 1,5 litra) dodać pokrojone grzyby, warzywa i cebulę. Pogotować 5 minut. Wyjąć liść laurowy i jak się uda ziele angielskie z bulionu. Dodać pokrojonego łososia, następne 5 minut i na koniec chiński makaron ryżowy 3 minuty. Dodać świeżo zmielony pieprz. Uważać na sól, jest w bulionie (chyba że gotujemy wywar, wtedy osolić).Wlać na talerze, posypać natką. SmaczneGo.